7 Ekim 2013 Pazartesi

Çankırının neyi meşhur

Günaydın arkadaşlar . Çankırı yılın yarısında karlarla kaplı yüce dağları, topraklarının üçte birini kaplayan ormanları, kamp, karavan, yaya ve atlı yürüyüş, bisiklet, fotoğrafçılık ve avcılık gibi pek çok turizm çeşidine elverişli yaylaları, zengin termal kaynakları ve içmeleri, yüzyıllardır yaşatılan kültürel değerleri, sevecen insanları ve geleneksel konukseverliği ile doğayla baş başa kalmak ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için idealdir.
Çankırının Meşhur Yemekleri; Çankırı'nın yöresel yemekleri etli hamur(mantı), tarhana çorbası, gözleme, cızlama, güveç, pıhtı, harmandaşı, fit fit aşı, cevizli hamur, çeç böreği, mıhlama, keşkek, çalma, çekme helvası, baklava olarak sayılabilir.
Çankırı Müzesi: 1972 yılında ziyarete açılan Çankırı Müzesi, Anadolu’da yaşamış olan medeniyetlere ait eserlerin sergilendiği müze, Anadolu’nun önemli arkeolojik sergi alanlarından biridir.
Çankırı Kalesi: Çankırı’nın en gözde mesire yerlerinden biri olan Çankırı Kalesi, şehre hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Geçtiğimiz yıllarda kalenin çevre düzenlemesi yapılmış ve çok sık ziyaret edilen bir alan haline getirilmiştir.
Buğday Pazarı Medresesi: Çankırı’nın en önemli ziyaret yerlerinden biri olan Buğday Pazarı Medresesi 1700’lü yılların sonunda inşa edilmiştir. Uzun dönem yün deposu olarak kullanılan yapı günümüzde el sanatları eserlerinin sergilendiği ve hediyelik eşyaların satıldığı önemli bir turistik gezi alanıdır.
Çankırı Evleri: Türk evi mimarisinin örneklerinden olan Çankırı Evleri il genelinde toplam 108 adettir. Bu evler koruma altında olup, evlerin her biri en az yüz yıllıktır.
Camiler: Çankırı’da Osmanlı döneminde kalma pek çok tarihi cami bulunmaktadır. Bunların başında İmaret Camii, Büyük Camii, Ali Bey Camii, Mirahor Camii ve Yeni Camii gelmektedir.
Medreseler: Çivitçioğlu Medresesi, Buğday Pazarı Medresesi, Karataş Medresesi, Kirmanoğlu Medresesi, Büyük Camii Medresesi Çankırı’da görülebilecek tarihi yapılardandır.
Hamamlar: Karataş Hamamı, Murat Hamamı, Çarşı Hamamı, Ilgaz Hamamı, Kurşunlu Hamamı Osmanlı döneminden kalan yapılardandır.
Kaya Mezarları: Çankırı’da Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kaya mezarları vardır. Sarp ve dar geçitlere kurulu olan bu kaya mezarlardan Beşdut Kaya Mezarları, İndağı Kaya Mezarları, Sakaeli Kaya Mezarları ve Hüyük Yeraltı Şehri görülmesigereken yerlerdendir.
Tuz Mağarası: Çankırı’nın en önemli doğa turizm merkezlerinden biri olan Tuz Mağarası, 5 bin yıllık bir geçmişe sahiptir ve Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervini bünyesinde barındırmaktadır. İlçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunan mağarayı gezmeden önce izin alınması gerekmektedir.
Yaylalar: Çankırı, doğa turizminin oldukça yoğun olduğu bir bölgedir. Bunda yaylaların önemli payı vardır. Yapraklı Dağları’nda bulunan Büyük Yayla, Kırkpınar Yaylası, Bozan Yaylası, Ilgaz Dağı Milli Parkı bu doğal alanların en bilinenleridir.
Termal Kaynaklar: Termal turizminin yoğun olduğu Çankırı’da görebileceğiniz termal ve içmecelerin en ünlüleri Çavundur Termali, Acısu Termali, Şıhlar Nezle Suyu, Bozan Hamamı, Kükürt Köyü Kaynağı, Bayramören İçmesi ve Hışıldayık İçmesi’dir.
İlçeleri; Atkaracalar · Bayramören · Çerkeş · Eldivan · Ilgaz · Kızılırmak · Korgun · Kurşunlu · Orta · Şabanözü · Yapraklı
Çankırı Müzesi
Çivitçioğlu Medresesi
Karataş Hamamı

Daha ayrıntılı bilgi için : çankırının neyi meşhur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder