12 Ekim 2013 Cumartesi

Denizlinin neyi meşhur

Denizli ilinin merkezi olan şehir. Ege Bölgesi'nin Ege Bölümü'nde yer almaktadır. 525.000'i aşan merkez nüfusuyla, İzmir'den sonra Ege bölgesinin en büyük kentidir. Türkiye'nin ise en büyük ve en gelişmiş ilk on beş şehrinden biridir.
Bir sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olan Denizli aynı zamanda kırk bini aşan öğrenci sayısıyla bir üniversite şehridir. (44.000) 2. üniversite olarak Uluslararası Denizli Üniversitesinin görüşmelerine başlanarak, Uluslarası Denizli Üniversitesi eğitim stratejisi adı altında bir konferans verilmiştir. Bir yılda milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Denizli bir turizm kenti olmasının yanı sıra düzenlenen yerel, ulusal ve uluslararası etkinliklerle (bkz. festivaller) eğitim, kongre, kültür ve sanat merkezi özelliğindedir. Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (Geka) merkezi de Denizli'dir.

Denizlinin Meşhur Yemekleri; Tandır kebabı, Keşkek, Çaput Aşı, Sıyırma, Yoğurtlu Patlıcan Gömmesi, Sura, Kaçamak, Gındıra Çorbası, Tavuklu keşkek, Dirit, Patlıcan dolması, Biber Tatarı
Denizlinin Gezilecek Yerleri; Pamukkale, kaynak sularının kirecinden oluşmuş bir cennet köşesidir. Türkiye'nin en tanınmış doğa harikasıdır. Yılda bir buçuk milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist Pamukkale'yi ziyaret etmektedir. Pamukkale 2700 metre uzunluğunda ve yüksekliği 160 metredir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale'yi 50 km uzaklıktan görmek mümkündür. Ayrıca Pamukkale'de Hierapolis antik kenti,antik havuz, antik tiyatro, arkeoloji müzesi gezilmesi gereken yerlerdendir. Tepesinde antik Roma'dan kalma Hierapolis adlı kutsal antik şehir bulunur. 5–10 km yakınında Laodikya antik kenti bulunur. 5 km ilerisinde ise uluslararası bir termal merkez olan Karahayıt vardır. Denizli'de bunların dışında çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Keloğlan ve Kaklık mağaraları ise mutlaka görülmesi gereken diğer turistik yerlerdendir. Pamukkale ve Karahayıt bölgesinde beş ve dört yıldızlı oteller, pansiyonlar termal turizm ve kaplıca hizmeti vermektedir.
Bunların yanı sıra Denizli'nin Buldan ilçesi ürettiği birbirinden güzel el dokumaları ile dünyaca ünlüdür.Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ilçeyi ziyaret etmektedir.
İlçeleri; Acıpayam · Akköy · Babadağ · Baklan · Bekilli · Beyağaç · Bozkurt  · Buldan · Çal · Çameli · Çardak · Çivril · Güney · Honaz · Kale · Sarayköy · Serinhisar · Tavas
Horoz heykeli
Çınar Meydanı
Daha ayrıntılı bilgi için : denizlinin neyi meşhur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder