18 Eylül 2013 Çarşamba

Amasyanın neyi meşhur

Günaydınlar canlar :) Amasya tarihimiz açısından oldukça öneme sahiptir.Hititler döneminde Amasid adıyla anılan Amasya, Hitit Konfederasyonu'nu oluşturan 13 kent devletlinden biriydi. İÖ 1200-1700 arasında Frigler, daha sonra Kimmerler, Lidyalılar ve İÖ 530 yıllarında Perslerin egemenliği altına girmiştir. Konaklama ve ticaret merkezi olarak yüzyıllarca önemi korumuştur.
1389'da Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra sancak merkezi oldu ve birçok Osmanlı şehzadesi burada sancakbeyliği yaptı.

Amasyanın Meşhur Yemekleri; Yöreye özgün yemekler arasında, çatal çorba, cırıkda-cızlak (akıtma), helle çorbası, ekmekaşı (papara), kesme ibik çorbası, toyga çorbası, cilbir, bakla dolması, hengel (kıymasız mantı), pancar (pastırmalı), kabak kabuklu pilav, sirkeli ciğer, yuka tatlısı (yufka patlıcanlı pilav tatlısı), gömlek kadayıfı, halbur tatlısı, zerdali gallesi, vişneli ekmek (Amasya çöreği), sini su böreği (Amasya usulü) ve Yakasal böreği sayılabilir.

Yaygın Tarım Faaliyetleri; Irmak ve derelerin meydana getirdiği koridor halindeki vadilerde yapılır. Bu vadiler akarsuların getirdiği alüvyonlu topraklarla zengindir. Taşova ve Suluova en bereketli yerleridir. Tahıllardan en çok buğday ekilir.

Amasyanın Gezilecek Yerleri; Amasya Müzesi, Hazeranlar Konağı, Amasya Kalesi, Kral Kaya Mezarları, Aynalı Mağara (Kaya Mezarı), Bimarhane (Darüşşifa), Sultan II. Bayezid Külliyesi, Haliliye Medresesi, Kapı Ağa Medresesi, Gökmedrese, Çelebi Mehmed Medresesi (1415) Merzifon, Büyük Ağa Medresesi (1488), Küçük Ağa Medresesi (1463- 1464), Hakala Yolpınar Köyü Kasım Bey Medresesi (1463- 1464), Burmalı Minare Cami, Gökmedrese Cami görülmeye değerdir.Amasya'nın diğer önemli camileri Gümüşlü Cami, Bayezid Paşa Cami, Yörgüç Paşa Cami, Sofular Abdullah Paşa Cami,Şirvanlı (Azeriler) Cami, Abide Hatun Cami ve Halifet Gazi Kümbetidir.

İlçeleri; Göynücek · Gümüşhacıköy · Hamamözü · Merzifon · Suluova · Taşova
                                                               Amasya Gece Görüntüsü
                                                                          Amasya Elması

Daha ayrıntılı bilgi için : amasyanın neyi meşhur

1 yorum: