24 Eylül 2013 Salı

Balıkesirin neyi meşhur

Günaydın millet :) bugün yanımda kankam ahmet var onunla birlikle sizlere balıkesir hakkında geniş bilgiler vereceğiz. Ahmet kardeşim askerliğini orda yapığı için yeterli bilgiye sahip bizleride aydınlatacak inşallah :) Balıkesir Tarihte genellikle Misya ve Karesi adlarıyla bilinen yörede Balıkesir kenti, 13. yüzyılda Karesi Beyliği zamanında kurulmuştur. Temel geçim kaynağı ticaret, sanayi ile tarım ve hayvancılık olup bamya, börülce, kavun, kelle peyniri gibi zirai ürünleri ile bilinir. Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı ve höşmerimi diğer bilinen yöresel ürünleridir.

Balıkesirin Meşhur Yemekleri; Balıkesir'in Meşhur Yemekleri Tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde
Yaygın Tarım Faaliyetleri; Tarımsal üretim bakımından Balıkesir ovası tüm ilin önemli ovalarının başında gelmektedir. 1454 km2'lik merkez ilçede, buğday, arpa, mısır, tütün, pamuk, ayçiçeği, şekerpancarı, yem bitkileri, kavun, karpuz, domates; bakla, fasulye, börülce gibi sebzeler ağırlıkta üretilmektedir. Şehrin coğrafi avantajlarından kaynaklanan ürün çeşitliliği dikkati çekmektedir.
Balıkesir öncelikle bir tarım şehridir. Şehir ovada yetişen ürünlerini Bursa, İstanbul, İzmir gibi büyük metropollere satar. Yetişen tarım ürünlerini işleyerek katma değeri arttırmaya çalışır. Bunun için şehir ekonomisinde süt ve süt ürünleri, gazlı içecekler, salça, un ve yağ fabrikaları yoğundur. Bölgede tavukçuluk sektörünün gelişmesiyle merkez ilçede tavukçuluk ve yem-yumurta sektöründe büyük atılımlar yapılmıştır. Türkiye beyaz et üretiminde yüzde 25'lik pazar payı ile lider durumdaki Balıkesir, kırmızı etin yanı sıra, deniz ürünleri, sebze meyve üretimi, özellikle de zeytinyağı alanında ciddi potansiyel barındırmaktadır. Kentin verimli toprakları ve sulama imkânları ile tarımda büyümeye devam etmektedir.
Balıkesirin gezilecek yerleri; Yıldırım Külliyesi: 1388 Yılında, Yıldırıp Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Camii, Medrese ve İmaretten meydana gelen külliye, osmanlıların en eski külliyesidir. Camii dikdörtgen şeklinde planlanmıştır. Devşirme mimari parçalar kullanılmıştır.
Hisariçi (Yeşilli) Camii: 1786 yılında camii’ye onarım yapılmıştır. Eski kuyumcular mahallesinde bulunmaktadır.
Saat Kulesi: 1827 yılında, Silistre Vali’si Giridizade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’daki Galata Kulesi’nin benzeri olarak yapılmıştır. Daha sonra 1897 yılındaki depremde kule yıkılmıştır. Bugünki kule Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından yaptırılmıştır.
Zağnos Paşa Külliyesi: 1461 yılında Zağnos Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliye Mustafa Fıkıh Mahallesi’nde bulunmaktadır. Camii ve Türbe 1897 yılında yıkılıp, daha sonra 1908 yılında Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali bey tarafından tekrar yaptırılmıştır.
Havran: Havran, Balıkesir’e 78 km uzaklıktadır, Havran ilçe’si inönü köyünde bulunan, arıboğazı mevki mağaraları ile tanınmaktadır.
Kuvayı Milliye Müzesi: 1840 yılında, Karesi Sancağı Defterdarı Giridizade Mehmet Paşa’nın konağı olması için yaptırılmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında, Kuvayı Milliye Müzesi binası karargah olarak kullanılmıştır. Savaş kahramanlarının eşyaları, kongre kararları, Mustafa Kemal Atatürkün Balıkesir’i ziyaret ettiği zamanlarda çekilmiş olan fotoğrafları müzede bulunmaktadır. Müze’nin ikinci katında ise arkeolojik eserler bulunmaktadır.
Bandırma: Balıkesir’in 96 kilometre kuzeyinde bulunan Bandırma, Kocakum ve Tanaça semtleriyle ünlüdür. Haydar Çavuş camii, merkezde bulunmaktadır, tek kubbeli kare planlıdır. Bandırma, Balıkesir yolunun 15′inci kilometre’sinden güneye sapınca, 3 km’lik yol gidildiğinde kuşcenneti milli parkına ulaşılır.
Ayvalık: Ayvalık, Balıkesirin 127 kilometre güneybatısında bulunmaktadır. Cunda adası ile Ayvalık, önemli turizm merkezlerindendir.
Edremit: Akçay, Edremite 10 kilometre uzaklıkta, Altınoluk ise 28 kilometre uzaklıktadır. Buralar yaz aylarında oldukça hareketli geçer.
Burhaniye: Burhaniye, Balıkesir’in 89 kilometre doğusunda yer almaktadır. Burhaniye’ye 4 kilometre uzaklıktaki 10 km.lik sahilde Ören bulunmaktadır. Çam ormanlarının çokluğuyla bilinen Ayaklı semti ve Seklik çamlığı yürüyüş yapıp, gezilecek yerlerdendir.
Kaplıcalar: Balıkesir kaplıcalarıyla ünlüdür. Bunlar, Erdemit Derman kaplıcası, Pamukçu Kaplıcaları, Belpaş Termal Tesisleri, Sındırgı Hisaralan Kaplıcası, Susurluk Kepekler Kaplıcası, Güre Kaplıcası, Bigadiç Hisarköy Kaplıcası, Gönen Kaplıcaları Balıkesir’in en önemli kaplıcalarındandır.
Erdek: Erdek ilçesinin sahili Edincik’ten Çuğraya kadar uzar. Ocaklar, İlhan ve Narlı köyleri kumsallarla çevrilidir. Seyitgazi tepe’sinde 8 tane kale bulunmaktadır.
Gönen: Gönen, Balıkesir’in 140 kilometre kuzeyinde bulunur. Gönen Termal Tesisleri’nin yakınında bulunmakta olan, Mozaik müze’sinde taban mozaiği ve Roma ile Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.
İlçeleri; Ayvalık · Balya · Bandırma · Bigadiç · Burhaniye · Dursunbey · Edremit · Erdek · Gömeç · Gönen · Havran · İvrindi · Kepsut · Manyas · Marmara · Savaştepe · Sındırgı · Susurluk
Balıkesir Saat Kulesi
Balıkesir Şadırvanı
Balıkesir Yıldırım Camii
Daha ayrıntılı bilgi için : balıkesir neyi meşhur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder