21 Eylül 2013 Cumartesi

Artvinin neyi meşhur

Selam dostlarım bugün kendimi iyi hissediyorum :) şimdi sizlere artvin ili hakkında bilgiler vereceğim. Artvin Doğu Karadeniz Bölümü'nde Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan Artvin ilinin merkezi olan şehirdir. Dağlık bir alanda Çoruh vadisinin sol yamacında meyilli bir arazide kurulmuş olan Artvin kenti, Borçka'ya değin olan kesimde Çoruh vadisini izleyen, Borçka’dan sonra da Doğu Karadeniz kıyı dağlarnı Cankurtaran Geçidi ile Karadeniz kıyısındaki Hopa ilçesine bağlanmaktadır. Nüfusunun büyük kısmını Ahıska Türkleri, Lazlar ve Gürcüler oluşturur.
Artvinin Meşhur YemekleriLaz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası.
Yaygın Tarım Faaliyetleri; Artvin'in ekonomisi tarıma dayanır. Ekime müsait arazinin az olmasına rağmen nüfusun % 80'i tarımla uğraşır. Fakat gelirin ancak % 30'u tarımdan sağlanır. Artvin'de en çok çay, patates, Buğday, mısır, Arpa, fasülye, soğan, tütün, pirinç; meyve olarak da; fındık, portakal, mandalina, elma, Armut, üzüm, ceviz, kestane, kiraz, vişne, şeftali, Erik ve kayısı yetişir.
Tarım henüz modern hale gelmemiştir. Zengin Su potansiyeline rağmen sulama tesisleri çok azdır. Traktör ve teknik zirai araçların sayısı fazla değildir. 15 bin dönüm üzüm bağı vardır.
Artvinin gezilecek yerleriArdanuç Kalesi, Artvin Boğa Güreşleri, Barhal Kilisesi, Sarp Sınır Kapısı, Çoruh Nehri, Karagöl – Sahara ve Hatilla Vadisi Milli Parkları ile ünlüdür
İlçeleri; Ardanuç · Arhavi · Borçka · Hopa · Murgul · Şavşat · Yusufeli
                                                                    Ardanuç Kalesi 
                                                                         Laz böreği
Artvin Boğa Güreşleri

Daha ayrıntılı bilgi için : artvinin neyi meşhur

2 yorum:

  1. Memleketimle ilgili bana bilgiler verdiğin için sağol

    YanıtlaSil
  2. Murgul delikli kayasınıda ekleyin ve tavsiyem sizde gidip görün

    YanıtlaSil